Een verlovingsring kopen in Antwerpen?

Antwerpen is al meer dan 570 jaar het onbetwiste diamantcentrum van de wereld. Logisch dan ook dat veel mensen spontaan aan de Scheldestad denken wanneer zij een diamantjuweel zoals een verlovingsring willen kopen. In Antwerpen vind je dan ook een gigantisch aanbod, waar het juweel van uw dromen zeker tussen zit. Toch is het ook oppassen geblazen voor enkele addertjes die onder het gras zitten.

Waarom Antwerpen?

Al van in de vijftiende eeuw is Antwerpen het belangrijkste centrum voor diamanthandel. Zelfs nu nog wordt in Antwerpen meer diamant verhandeld dan alle andere plaatsen in de wereld samen. Elke diamant passeert minstens één keer de Sinjorenstad.

Deze historische band met diamant heeft er dan ook voor gezorgd dat het ook een belangrijke hub is geworden voor juwelen. Talloze vakmensen zoals goudsmeden, slijpers, edelsteenzetters, graveurs en zoveel meer zijn in Antwerpen gevestigd. Deze concentratie zorgt er op zijn beurt voor dat hier een ongelooflijk groot keuzeaanbod is voor diamantjuwelen. Ongeacht waar je naar op zoek bent, in Antwerpen vind je het!


Opgepast!

Jammer genoeg trekt de diamanthandel ook mensen aan met minder fraaie bedoelingen. Vooral in en rond het Centraal Station vindt men een overvloed van ongure winkeltjes. Deze 'juweliers' bezondigen zich aan vanalles en nog wat. Enkele van de meest voorkomende praktijken is het verwisselen van certificaten, waarbij een diamant met mindere kwaliteit wordt verkocht als zijnde één van hoge kwaliteit. Als leek is er zo goed als geen manier om u hier tegen te beschermen. Andere 'geliefde' bezigheden zijn het verkopen van synthetische diamant, imitatiestenen en behandelde diamant.

De enige manier die u als consument heeft om u hier tegen te wapenen is om enkel binnen te gaan bij gelabelde juweliers: de houders van het Antwerp's Most Brilliant label. Dit kwaliteitslabel werd in 2014 door de Stad Antwerpen en door AWDC (de beroepskoepel van de diamantsector) in het leven geroepen om consumenten duidelijkheid te geven over welke juweliers nu wél betrouwbaar zijn. De juwelen van Blériot worden in Antwerpen uitsluitend door een AMB-gelabelde juwelier verkocht: Van der Veken Juweliers.


Antwerp's Most Brilliant

Ben je op zoek naar dat ene bijzondere juweel, dan zal je dat in Antwerpen zeker vinden. Antwerp’s Most Brilliant, het kwaliteitslabel van de stad Antwerpen en het Antwerp World Diamond Centre, helpt je mee zoeken. Juweliers die aan strenge kwaliteitsnormen voldoen, dragen twee jaar lang de titel van Antwerp’s Most Brilliant-juwelier.

Hoe verkrijgt een juwelier dit label?

Om het Antwerp’s Most Brilliant label te verkrijgen, moet de juwelier aan 30 strenge kwaliteitsvoorwaarden voldoen. De juweliers met label blinken onder meer uit in duurzaamheid, veiligheid, moraliteit, transparantie, service en bedrijfsstabiliteit. Uiteraard voldoen ze ook aan de Belgische wetgeving op economisch, sociaal en fiscaal vlak. Kortom: stuk voor stuk juweliers die dit label helemaal verdienen.

Hoe wordt de kwaliteit gegarandeerd?

Je verdient het label pas na een onafhankelijke audit van Kiwa, een geaccrediteerd audit- en controlebureau, die de juwelier elk twee jaar opnieuw controleert op 30 strikte criteria. Kiwa maakt een bindend rapport op na zijn audit. Enkel bij een excellente score op elk van de criteria wordt het label uitgereikt door de stad Antwerpen en het Antwerp World Diamond Centre. Het label staat bovendien onder toezicht van de beroepsfederatie voor juweliers Ars Nobilis en FOD Economie.


Do

  1. Koop uitsluitend bij gelabelde juweliers

  2. Vraag naar welke garanties de juwelier op uw verlovingsring biedt.

  3. Koop enkel diamant die gecertifieerd is door één van de drie grote labo's: GIA, HRD of IGI. Andere labo's kunnen andere definities gebruiken.

  4. Vraag zoveel mogelijk informatie

Don't

  1. Koop zeker niets in een winkel die u geen vertrouwen inboezemt.

  2. Koop geen behandelde diamant (op certificaten staat dit dikwijls omschreven als HPTP, wat staat voor High Pressure High Temperature)

  3. Geloof geen verhalen die te mooi zijn om waar te zijn. Als u een diamant wordt aangeboden tegen een erg lage prijs is de kans groot dat er iets niet klopt.

Steven Van der Veken